Dweilen langs kramen en kermisattracties

Publicatiedatum: Maandag 01 juli 2002

Door LYDIA VAN AERT

 

AFFERDEN - Een braderie is ook maar een braderie. De organisatie van het Oafers Weekend besloot de traditionele markt op zondag op te leuken met een dweilbandfestival. Twintig kapellen uit de verre omtrek deden mee.

 


 FOTO: Jan Rikken


"Mensen vinden een braderie wel leuk, maar elke braderie is eigenlijk hetzelfde."

 

Theo van Wijk zit namens Muziekvereniging Eendracht in de organisatie van het Oafers Weekend. Toen de belangstelling voor de braderie enkele jaren geleden begon te tanen, greep het bestuur in.

 

Van Wijk: "De Gouwe Dweildag, die sinds 2000 bestaat, bleek een gouden greep."

 

Fanfare Eendracht organiseert het Oafers Weekend samen met de jeugd van de plaatselijke KPJ (Katholieke Plattelandsjongeren). Van vrijdag tot en met maandag is het feest in Afferden.

 

De kermis is een vaste factor in het feestgedruis, evenals de muziekoptredens in de feesttent bij de kerk.

 

Op zondag laden standwerkers en marktverkopers al vroeg hun waren uit. Om elf uur gaat het gevecht om de koper van start. Van betonnen tuinbeelden tot zonnebrillen en van hobbelpaarden tot tafelkleden, er is van alles te zien en te koop.

 

Het lint van kramen wordt vier keer doorbroken door een podium met een bar erbij.

 

Twintig dweilorkesten hebben zich opgegeven voor de strijd om D'n Gouwe Dweil. Deze felbegeerde wisseltrofee wordt uitgereikt aan de feestkapel die uitblinkt in muzikaliteit, kleding en uitstraling, muziekkeuze en interactie met het publiek.

 

Elke dweilband bouwt vier maal een feestje. Aan het eind van de dag heeft iedere band op elk podium gestaan. Tussen de optredens door blijven de muzikanten gezellig plakken om de verrichtingen van de collega's te volgen.

 

Het langsslenterend publiek laat zich niet zo gemakkelijk in de feeststemming brengen. Slechts een enkeling blijft staan. Soms waagt een voorbijganger zich aan een huppelpasje.

 

Ook in de wereld van de dweilorkesten is er sprake van modegrillen. Maar liefst vier feestbands hebben zich gehuld in spijkertuinbroeken.

 

Toeternietoe, De Klankentappers, Tumult'83 en de Free Style Herrie Kapel (Druten) merken tot hun verrassing dat zij in hun comfortabele tuinbroek alles behalve origineel uit de hoek komen.

 

De modeflater mag de pret echter niet drukken. Vooral Tumult '83 is echt een dagje uit.

De carnavalsband is afkomstig uit Vortum-Mullem bij Boxmeer.

Al twintig jaar bestaat Tumult uit dezelfde groep van dertien vrienden, waarvan er maar liefst vijf trompettist zijn.

Tumult heeft de Dweildag in Afferden uitgekozen voor het jaarlijkse uitje met aanhang en fans. De sfeer zit er dan ook goed in.

 

Terwijl de band 'In the Navy' speelt, loopt het publiek de polonaise. Tijdens een feestversie van 'Waarheen, waarvoor' maken de muzikanten handstanden op het podium.

 

Op de rug van de spijkeroveralls staan de toepasselijke artiestennamen van de muzikanten gedrukt, zoals 'Roel Trekpiep' voor de trombonist en 'Hans Rammelkíest' voor de slagwerker.

 

Wél origineel gekleed zijn de leden van 't Inventielke uit Heeze. Zij dragen zwarte jurken en pakken, met als accent felgekleurde boa's en overhemden met ruches. Als accessoires dienen ouderwetse hoornen brillen, kroontjes, parelsnoeren en handtasjes van oma. "De vrouwen in de band bedenken elk jaar een nieuwe outfit voor het hele gezelschap," aldus een van de dames.

 

't Inventielke heeft veel vrouwelijke leden. Zelfs de grote trom wordt bespeeld door een dame. Wie niet sterk is, moet slim zijn: zij duwt de trom voort op een rollator.

 

Aan het eind van de middag blijkt dat D'n Gouwe Dweil voor het tweede achtereenvolgende jaar veroverd is door feestorkest The Right Choice uit Best.

 

Tumult '83 heeft de derde prijs in de wacht gesleept.


Bron: Gelderlander - Regio Maas en Waal

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: