Vol Glas Vooruit

Vol Glas Vooruit (VGV) kent een veel kortere maar ook krachtige ontstaansgeschiedenis.
Het moet ergens half januari 2003 geweest zijn, toen de vriendengroep “de nieuwe vrienden.nl” zoals elke donderdag avond in het jeugdhonk van Rouwe Start bij elkaar zat. Zo net voor de carnaval moest er natuurlijk weer over de komende pronkzitting nagedacht worden, maar deze avond zou heel anders gaan verlopen. Dit kwam doordat één van de jongens in het dorpsblaadje aan het bladeren was en zijn oog viel op het stukje van Hofkapel TUMULT. Daar stond namelijk een nogal prikkelend stukje over de vermeende kwaliteiten van de mannen van TUMULT. Dit kon volgens de jongens echt niet en hier moest dan ook direct iets aangedaan worden. De pronkzitting werd aan de kant gezet en besloten werd om nog dit jaar met een 2e kapel te komen.
Een bijna onmogelijke opgave met nog maar 4 weken voor de boeg. Vrienden en kennissen die ooit een instrument gespeeld hadden werden bij elkaar getrommeld en muziek werd bij andere kapellen weggehaald. De week daarop klonken in de bloemenkas van Koos van Bree de eerste noten die nog verre weg van Vol G(l)as genoemd konden worden. Maar met wat flink wat oefening, veel gezelligheid en het inschakelen van hulp van vrienden van vrienden slaagde VGVer in om tijdens de carnaval hun eerste optreden weg te geven.

Het jaar daarna werd opnieuw een groot succes, want de beginnende hofkapel bereikte direct een hoogtepunt in hun carrière en won de Gouden dweil tijdens de dweilkampioenschappen in Bemmel. Daarbij moet opgemerkt worden dat het vrouwelijk schoon soms een verbluffende bijdrage kan leveren aan de ‘muzikale’kwaliteit. Het enthousiasme kon niet op, of het nu om toeteren of zingen ging, want in het carnavalsseizoen 2005-2006 zorgde VGV voor de winnende schlager ‘Wej zien d’r bej’. De kas van Koos werd ingeruild voor het zaaltje bij de Familie Fleuren en er werd gerepeteerd voor de optredens tijdens de metworst op carnavalsmaandag in de tent samen met Hofkapel TUMULT.
Dankzij de manager van VGV die alleen actief bleek op de carnavalsmaandag, heeft VGV de jaren daarna naast de optredens tijdens de carnaval ook flink wat Vortumse privéfeestjes muzikaal opgeluisterd. Het samenspel met hofkapel TUMULT beviel zo goed dat in 2009 werd besloten om als 1 veelbelovende kapel verder te gaan onder de naam VGTUMULT!

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: